تا به حال شاید کمتر کسی به فکر مراقبت و نگهداری از فرش افتاده باشد. ولی شاید جالب باشه بدانید با رعایت چند نکته ساده میتوانید از خرابی فرش جلوگیری کنید و کیفیت فرش حود را تا ۳۰ سال آینده تضمین کنید!
مهم نیست فرش دستباف داشته باشید یا فرش ماشینی، با توجه به قیمت نسبتا بالایی که دارند باید برای نگهداری و مراقبت از فرش خود یک سری نکات را بدانید. پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا نکات مهم مراقبت و نگداری فرش را خدمت شما توضیح دهیم.
مراقبت و نگهداری از فرش ماشینی
با توجه به اینکه اکثر مردم از فرش های ماشینی در چیدمان دکوراسیون منزل خود استفاده میکنند، ابتدا نکات مهمی که موجب افزایش عمر مفید فرش ماشینی میشود را بررسی خواهیم کرد.
در نظر داشته باشید با رعایت چند نکته ساده ضمن مراقبت از فرش میتوانید طول عمر مفید آن را افزایش دهید. اگر پایه های مبل شما روی فرش قرار گرفته سعی کنید با قرار دادن زیرپایه های پلاستیکی و نرم از آسیب رسیدن به فرش خود جلوگیری کنید.
اگر مقدار کمی از فرش شما کثیف شد به راحتی میتوانید با استفاده از شامپو فرش آنرا تمیز کنید و نیازی به شستن فرش نیست. شستشوی بیش از اندازه باعث خرابی فرش شما خواهد شد، پس سعی کنید تنها یک یا دوبار در سال فرش خود را بشویید.
رطوبت عامل اصلی خرابی فرش
قاتل فرش های ماشینی و دستباف رطوبت است. اگر فرش شما به مدت طولانی در معرض رطوبت باشد، تار و پود فرش به سرعت خراب شده و شما باید به فکر خرید مجدد فرش باشید.
بعنوان مثال اگر در آشپزخانه خود فرش پهن کردید باید مراقت باشید که اگر آب ناشی از شستن ظرف روی فرش بریزد پس از گذشت مدت کوتاهی موجب پوسیدگی فرش خواهد شد. پس اگر فرش آشپزخانه دارید، میتوانید با خرید جلوسینکی از خرابی فرش آشپزخانه خود جلوگیری کنید.
از دیگر خرابی هایی که به واسطه وجود رطوبت در فرش با آن مواجه خواهید شد باید به رشد باکتری ها و کپک اشاره کرد. پس مراقبت از فرش در برابر رطوبت قدم اول در حفظ و نگداری از انواع فرش ماشینی و دستباف خواهد بود.
سطح مناسب برای پهن کردن فرش
سطحی که فرش روی آن پهن میشود در ماندگاری و طول عمر فرش تاثیر بسیار زیادی دارد. گرد و خاک باعث خرابی تار و پود فرش خواهد شد، پس اگر سطح زیر فرش بگونه ای باشد که فرش شما تماس مستقیم با خاک یا آهک داشته باشید نباید توقع طول عمر بالا از فرش خود داشته باشید.
سطحی که فرش را روی آن قرار میدهید باید صاف باشد، گچی یا سیمانی نباشد و در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگرفته باشد. اگر فرش شما در معرض نور خورشید قرار بگیرد به مرور زمان کیفیت رنگ و تار و پود فرش کاهش پیدا میکند.
سایز مناسب فرش را خریداری کنید. ابعاد سطحی که فرش روی آن قرار میگیرد باید به گونه ای باشد که فرش تمام سطح را بپوشاند یا فرش کوچکتر باشد. اگر ابعاد فرش شما بزرگتر از ابعاد فضای محل قرار گیری فرش باشد به ناچار باید مقداری از فرش را جمع کنید. با اینکار فرش شما دچار آسیب خواهد شد.
تمیز کردن فرش ماشینی و دستباف
به هیچ عنوان از جارو دستی برای تمیز کردن فرش خود استفاده نکنید. هنگام تمیز کردن فرش با جارو دستی (نپتون) به بافت فرش خود آسیب میرسانید. فرش شما به مرور دچار ساییدگی میشود و مقداری از پرز فرش شما هنگام تمیز کردن با نپتون جدا خواهد شد. همچنین ممکن است هنگام تمیز کردن فرش گرد و خاک در میان پرز های فرش قرار بگیرد و موجب خرابی فرش شما بشود.
بازار آنلاین فرش ایرانیان به شما هفت روز مهلت تست رایگان فرش میدهد. همچنین با خرید فرش از بازار فرش ایرانیان ۷ سال ضمانت قیمت و کیفیت فرش خواهید داشت!
جارو کردن فرش فقط با جاروبرقی
بهترین وسیله برای تمیز کردن فرش ماشینی و فرش دستباف جاروبرقی است. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که برس جاروبرقی به فرش شما آسیب نرساند و از برس های استاندارد استفاده کنید. معمولا برس های اصلی جاروبرقی کیفیت مناسبی دارند اما اگر برس جاروبرقی شما خراب شد باید برس باکیفیت برای جاروبرقی خود خریداری کنید.
با توجه به خواب فرش جارو بکشید. جارو کردن فرش در جهات مختلف باعث میشود خواب فرش شما بهم بریزد و فرشتان ظاهر مناسبی نداشته باشد. نگران آسیب رسیدن به فرش خود نباشید چراکه این مورد فقط برای زیبایی فرش شما بیان شده است.
تمیز کردن لکه از روی فرش
اگر بچه کوچک داشته باشید یا حیوان خانگی قطعا کثیف شدن فرش را تجربه خواهید کرد. یا حتی ممکن است فرش شما در اثر ریختن مایعات یا غذا کثیف بشود. برای پاک کردن لکه و تمیز کردن فرش راه های مختلفی وجود دارد.
ساده ترین راه استفاده از مواد شوینده و تمیز کردن لکه در منزل است. شما میتوانید با استفاده از مقدار کمی شامپو فرش توسط دستمال یا تکه ای ابر اثر لکه های به جا مانده روی فرش خود را تمیز کنید. بمنظور جلوگیری از آسیب رسیدن به فرش هیچگاه از فرچه های زبر یا سیمی استفاده نکنید.
استفاده از فرچه سیمی و زبر باعث پوسیدگی فرش شما خواهد شد. یکی دیگر از مواردی که باید هنگام تمیز کردن فرش در منزل به آن توجه داشته باشید نوع مواد شوینده است. به هیچ عنوان از مواد شوینده اسیدی استفاده نکنید. استفاده از هرگونه مواد شوینده ای که حتی درصد کمی اسید داشته باشند باعث ازبین رفتن رنگ فرش شما خواهد شد.
پاک کردن اثر چربی از روی فرش با محلول سرکه
استفاده از برخی محلول های خانگی هم میتواند به تمیز کردن لکه و اثر چربی از روی فرش شما کمک کند. برای ازبین بردن اثر چربی از روی فرش خود میتوانید مقداری سرکه روی یک دستمال نرم بریزید و به آرامی فرش خود را تمیز کنید. حتی استفاده از صابون در کنار سرکه میتواند اثر بخشی بیشتری برای تمیز کردن انواع لکه از روی فرش شما داشته باشد.
اگر اثر چربی و لکه با استفاده از محلول سرکه و صابون از روی فرش شما پاک نشد، مقداری جوش شیرین به همراه مایع ظرفشویی و سرکه سفید را با هم مخلوط کرده و با دستمال روی فرش بکشید. پس از پاک کردن لکه از روی فرش باید آنرا در معرض هوا قرار دهید تا بوی سرکه برطرف شود.
شستشوی فرش ماشینی
حتما سعی کنید حداقل سالی یکبار فرش ماشینی خود را بشویید. ممکن است فرش شما از لحاظ ظاهری کثیف نباشد اما گرد و غبار به تار و پود فرش نفوذ خواهد کرد. بدین منظور پیشنهاد میکنیم وظیفه شستن فرش ماشینی خود را به قالیشویی های معتبر شهر خود بسپارید تا فرش شما را بصورت اصولی بشویند و آسیبی به آن وارد نشود.
اگر تمایل دارید فرش ماشینی خود را در منزل بشویید میتوانید با استفاده از مواد شوینده بدون اسید مخصوص شستن فرش اینکار را انجام دهید. پس از شستن فرش را بگونه ای پهن کنید که ضمن خارج شدن آب از آن، هوا هم از زیر فرش رد شود تا فرش بوی بد نگیرد.
گردگیری صحیح فرش قبل از شستشو
از دیگر نکاتی که هنگام شستن فرش باید به آن توجه کنید گردگیری صحیح فرش است. اگر فرش را به قالیشویی تحویل دادید حتما مطمئن شوید قبل از شستشو خاک گیری و جارو کردن فرش را انجام دهند تا گرد و غبار میان تار و پود های فرش به درستی خارج شود.
اگر خودتان میخواهید فرش را در حیاط منزل خود بشویید ابتدا آن را با جاروبرقی جارو کرده و سپس فرش را روی طناب محکم پهن و گردگیری کنید. به هیچ عنوان به فرش ضربات محکم وارد نکنید و مراقب باشید هنگام پهن کردن، قالی تا نخورد.
شستشوی فرش دستباف
شستن فرش دستباف با شستشوی فرش ماشینی تفاوت دارد. بدلیل قیمت بسیار بالا و ارزش بیشتری که فرش های دستباف دارند پیشنهاد میکنیم شستن قالی دستباف خود را به قالیشویی های معتبر بسپارید. با اینکار ضمن اینکه فرش شما بصورت صحیح و اصولی شسته خواهد شد، ریسک خراب شدن فرش در حین شستشو نیز کمتر خواهد بود.
غبار گیری فرش دستباف قبل از شستشو بسیار مهم است. اگر سعی در شستن قالی دستباف خود در منزل دارید با تکان دادن فرش، آن را غبار گیری کنید. همچنین میتوانید با استفاده از چوب دستی و وارد کردن ضربات آرام به فرش، عمل غبار زدایی از فرش را انجام دهید.
باید مراقب باشید که فرش دستباف در حین شستشو رنگ پس ندهد. برخی فرش های دستباف از الیاف طبیعی که با رنگ دانه های طبیعی رنگ شده اند بافته میشوند. قبل از شستن فرش دستباف پیشنهاد میکنیم گوشه ای از آن را بشویید تا مطمئن شوید فرش رنگ ندهد و قالی دستباف شما در حین شستشو دچار مشکل نشود.
کلام آخر
اگر فرش ماشینی یا دستباف دارید سعی کنید با کمی مراقبت از کثیف شدن آن جلوگیری کنید. تا حد امکان از شستن فرش بیش از یک یا دوبار در سال خودداری کنید. اگر فرش دستباف دارید با توجه به ارزش و قیمت بسیار زیادی که دارد، شستشوی آن را به قالیشویی های معتبر بسپارید تا شستشوی فرش دست باف با رعایت اصول انجام شود.
هرگز سعی نکنید با اجسام تیز لکه و کثیفی را از روی فرش پاک کنید. همچنین هرگز از مواد شوینده اسیدی و لکه بر برای تمیز کردن فرش خود استفاده نکنید. اگر قصد تمیز کردن فرش دارید تنها از شامپو فرش یا محلول سرکه سفید، صابون و مقدار کمی جوش شیرین استفاده کنید.
هنگام جارو کشیدن از جارو دستی (نپتون) استفاده نکنید و تنها با استفاده از جاروبرقی فرش خود را تمیز کنید. سعی کنید هر شش ماه یکبار قالی خود را بچرخانید تا تمامی قسمت های فرش به یک اندازه مورد استفاده قرار بگیرد.